dimecres, 3 de febrer del 2010

Acord a tres bandes per activar els judicis de conformitat (Jordi Panyella, Diari Avui 3-2-2010)

Evitar que un procediment judicial s’allargui inútilment, descarregar de feina els jutjats i estalviar pèrdues innecessàries de temps a testimonis i pèrits judicials: aquests són els efectes beneficiosos d’un acord a tres bandes entre el Col·legi d’Advocats de Barcelona, la Fiscalia i el deganat dels jutjats penals de la ciutat per afavorir la celebració dels judicis de conformitat, en què acusació pública i acusat arriben a un pacte que fa innecessària la celebració de la vista.

L’acord fa mesos que s’està negociant, i l’últim pas que el farà possible el van fer el passat dia 13 els jutges penals de Barcelona en aprovar el procediment que a partir d’ara s’aplicarà per donar sortida ràpida als casos amb conformitat. La participació dels jutges en aquest acord és clau, ja que sense la seva col·laboració la voluntat de fiscalia i advocats quedaria en paper mullat.

Les conformitats en els processos judicials ja estan previstes en la legislació actual, el que canviarà és la forma i el moment d’arribar a aquest tipus de pactes entre les parts. Ara es negocien el mateix dia que s’ha de celebrar el judici, amb l’acusat a la sala i tots els testimonis i pèrits citats pel jutjat i esperant el seu torn per declarar. Aquests acostumen a ser els grans perjudicats per aquesta forma d’actuar, ja que la conformitat fa que finalment no sigui necessària la seva declaració i per tant el seu desplaçament al jutjat es converteix en un esforç inútil i una pèrdua de temps i diners.

El primer que es pretén aconseguir amb el nou model és agilitzar tot el procés d’instrucció, amb la presentació al jutjat d’un sol escrit de qualificació signat pel fiscal i l’advocat defensor de l’acusat, que tindrà un relat de fets únic, una qualificació jurídica i una sola petició de condemna. Aquest fet suposa una absoluta novetat, ja que en un procediment penal hi ha habitualment tants escrits de qualificació com parts hi participen, i això porta a relats de fets divergents i, evidentment, a peticions de pena també divergents.

A partir d’aquí, el jutjat instructor notificarà el procediment al jutjat que hagi d’emetre la sentència, que és el que haurà de convocar les parts per a la celebració de la vista oral. En l’acord adoptat pels jutges dimecres passat es va decidir que quan es tingui notícia d’un d’aquests procediments amb escrit de qualificació únic s’assenyalarà judici amb la màxima brevetat possible i a primera hora del matí. La citació serà exclusivament per a l’acusat, o acusats, per ratificar l’acord, i ja no es demanarà la presència ni de testimonis ni dels pèrits.
Per part de la fiscalia, s’ha nomenat la fiscal Lucía Ferrer com a responsable de coordinar el nou sistema de funcionament de les conformitats. Feina de la fiscalia serà notificar a les víctimes dels delictes que s’ha arribat a un acord amb els acusats. La conformitat, que suposa sempre un reconeixement de culpa, porta aparellada sempre una rebaixa de la pena que s’imposa.